Wie helpt ons Wereldburgers maken?

Wie helpt ons Wereldburgers maken?

Hortus Nijmegen heeft een breed en zeer gewaardeerd educatieprogramma voor basisscholen.

‘t Gaat om verwonderen, bewonderen en verantwoordelijk zijn. We verbinden via groen, water en natuur basisscholieren met hun eigen omgeving.  Samen met de juf en de mees  maken we van basisscholieren wereldburgers.

Per groep kinderen met leerkrachten en ouders organiseren we een rondleiding door de Botanische tuinen een activiteit. Bijvoorbeeld “Tuintje voor”.
De groepen komen twee uur lang bij ons op maandagmiddag, woensdagochtend en/of donderdagmiddag.

We zoeken uitbreiding van ons bestaande groepje educatiemedewerkers.

Heb je zin om met kinderen de wonderlijke wereld van natuur en planten te ontdekken? Heb je iets met onderwijs, met groen, buiten en natuur?

Stuur een mailtje naar vrijwilligers@hortus-nijmegen.nl

wesp- of tijgerspin

Een mooie detailopname van het vrouwtje van de wespspin of tijgerspin, een opvallende verschijning met haar geelzwarte kleuren. Ze is verder niet gevaarlijk. Hier zit ze in haar web. Op de foto is onder en boven de spin nog een langwerpige structuur van fijne zijde in het web zichtbaar. Dit wordt opzettelijk aangebracht door de spin, al is de functie ervan nog onduidelijk. Wellicht wordt de schittering ervan gebruikt voor het afschrikken van vijanden of het aantrekken van prooien. Door de forse omvang van het achterlijf is het mogelijk dat dit vrouwtje de komende tijd eieren gaat leggen, leuk om in de gaten te houden dus.tijgerspin-bas-a

veerkrachtig riet

Gedurende de gestage regenval van de vorige dagen is het riet in het moeraslandschap zo zwaar geworden dat hele stukken plat zijn gaan liggen. Het was net of je een oerwoud betrad als je over het knuppelpad liep. Vandaag na wat warmte van de zon laat het riet zijn veerkracht zien en gaat langzaamaan weer fier rechtop staan en komen de wuivende pluimen weer mooi tot zijn recht.
riet-bas1a riet-bas2a riet-bas3a riet-bas4a

heideplanten de ruimte

Een aantal vrijwilligers is dinsdag aan de slag gegaan op het heide gebied. Voornamelijk om het gras te verwijderen dat tussen de heide-beplanting groeit, zodat typische heideplanten als muizenoortje, struikheide en veenbes weer de ruimte hebben om zich te vermeerderen. Dat doen we omdat we geen schapen hebben zoals die in de heide gebieden op de Veluwe, die op natuurlijke wijze de heide vrijhouden van grassen. Dus met z’n allen op de knieën!

Hortus_Heide_01Hortus_Heide_04 Hortus_Heide_03 Hortus_Heide_02